Skip to main content
Blog

Tien praktische tips voor je fietsvakantie

By 27 januari 2018april 27th, 2022No Comments

Wat ik leerde van mijn eerste fietsvakantie

Wat begon als een impulsieve actie, werd een reis vol uitdagingen van Maastricht naar Parijs. Op de fiets welteverstaan. In zeven dagen heb ik met mijn fietsbuddy de 500 kilometer afgelegd. Het was een onvergetelijke eerste fietsvakantie.

Fietsen is heerlijk. Daar waar je normaal in de auto stapt en zes uur later voor de Eiffeltoren staat, maak je nu heel bewust de hele reis mee. Van het vlakke land, door de heuvelachtige (!) Ardennen, dwars door de pittoreske dorpjes naar het agrarische Noord-Frankrijk. Ik heb intens genoten van de reis en wil het je zeker aanbevelen, het is écht de moeite waard. Zelfs als beginneling. Want als het mij is gelukt (die het al vermoeiend vind om 3,5 kilometer naar het station te fietsen), dan kan jij het ook.

Naast dat het een fantastische vakantie was, was het ook een leerzame reis. Een aantal tips die ik als leek heb opgedaan tijdens mijn vakantie:

 1. Eet genoeg zout
  De eerste dagen at ik vooral veel suiker. Zout is iets wat ik in mijn dagelijks leven probeer te vermijden, dus daarom at ik ook weinig zout op de fiets. Maar zout is heel belangrijk, heb ik me door 65-jarige ervaren fietsers onderweg laten vertellen. Zout neemt het water op in je lichaam en voorkomt daarmee dat het linea recta naar je blaas gaat. Eet dus genoeg zout. Gooi desnoods een schep zout in je bidon. Zo zorg je dat je organen het water goed opnemen.
 2. Neem regelmatig pauze’s
  Het is aan te raden minimaal de helft van je dagelijkse kilometers vóór je lunchpauze af te leggen. Maar vergeet niet voldoende pauze’s te nemen. Je kunt beter zes keer een korte pauze namen, dan drie lange pauzes. Mijn advies is om na elke 75 minuten even een korte break te nemen. Beentjes strekken, Snelle Jelle en hoppa: weer verder.
 3. Doe ’s morgens boodschappen
  De eerste dagen deden wij boodschappen ná het fietsen. Dit is niet heel handig. Onderweg heb je niet altijd genoeg eten en drinken en overdag fiets je langs tientallen buurtsupermarkten, maar ’s avonds – zul je zien – vind je niets. Waardoor je na 80 kilometer fietsen met behulp van Google Maps nog een supermarkt mag gaan vinden. Vind vooral je telefoonprovider leuk (lees: datagebruik in het buitenland). Niet optimaal dus. Les: doe je boodschappen ’s morgens.
 4. Eet genoeg koolhydraten
  Fietsen is super gezond! Tijdens een dag fietsen verbrand je al snel meer dan 3000 calorieën. Daar kan geen gojibessen-dieet tegenop. Maar vergeet niet: je eetpatroon moet daarom flink aangepast worden. Een brood per dag (per persoon!) is heel normaal. Wen er maar aan. Zorg er dus voor dat je voldoende koolhydraten eet, anders word je flauw en snel moe. Let er wel op dat je het goed verdeeld. Te zwaar lunchen zorgt voor een flinke dip in de namiddag.
 5. Fiets rustig steile bergen op
  Als je nog nooit op fietsvakantie bent geweest, dan ben je waarschijnlijk gewend om van A naar B te fietsen. Je hebt een doel voor ogen die je snel wilt behalen. Maar als je dagelijks meer dan 80 kilometer fiets, moet je drastisch je tempo verlagen, je kunt niet 20 kilometer per uur fietsen met 15 kilo bagage door de Ardenne. Tenzij je de kuiten van Marianne Vos hebt.
 6. Draag een helm
  Omdat ik flink wat bagage meehad, leek een helm mij overbodig. Ik zou toch niet zo hard fietsen, dacht ik. Het tegendeel was waar, ik heb zelfs een nieuw PR behaald: 52,7 km/u! Het was jammer dat er geen flitspaal stond. Het is ooit nog een droom van me om geflitst te worden op de fiets. Hoe dan ook: heuvel(tjes) af gaan sneller dan je denkt. Je moet er niet aan denken om met zo’n snelheid op je hoofd te vallen. Doe jezelf daarom een plezier en draag een helm. Echt geen overbodige luxe.
 7. Kijk niet teveel op je fietscomputer
  Als je een beetje fanatiek bent, net als ik, ben je erg benieuwd naar je afgelegde kilometers en je gemiddelde snelheid. Niet doen. Het is geen ratrace maar een fietsvakantie. Je rit duurt alleen maar langer als je de kilometers aftelt op je fietscomputer. Zwaai in plaats daarvan lekker naar de koeien en geniet van de wind door je haren. Pas je tempo aan en vergeet niet om te genieten.
 8. Zoek afleiding als het echt niet meer gaat
  Fietsen kan op den duur een mentaal spelletje worden. Sommige dagen zit je meer dan zes uur op de fiets. Als je snel verveeld raakt, zoek dan een beetje afleiding om jezelf er doorheen te slepen. Neem oordopjes mee en zing lekker mee op Abba. Dankzij John Mayer ben ik in Parijs aangekomen.
 9. Smeer je handen goed in
  De eerste dagen smeerde ik alleen mijn gezicht en armen goed in, maar daarbij vergat ik mijn handen. Na twee dagen fietsen gaven ze ’s avonds bijna licht, zo erg verbrand waren ze. Smeer daarom goed je bovenhanden in, die worden namelijk ook de hele dag blood gesteld aan de zon.
 10. Koop geen aardbeien of frambozen
  Niets is lekkerder dan een bak frambozen leegeten na een dag lang fietsen. Maar aangezien de meeste wegen in België bestaan uit kinderkopjes is je heerlijke zomerfruit in mum van tijd gelei. Dus koop liever appels en bananen. Tenzij je graag jam wilt natuurlijk.

Ik ben benieuwd naar jouw reisplannen! Waar ben je van plan heen te fietsen? Reageer vooral hieronder. Ik wens je alvast een te gekke fietsvakantie!